AYBÜKE KARAKULLUKÇU: TEK BAŞINA DEV KADRO

AYBÜKE KARAKULLUKÇU: TEK BAŞINA DEV KADRO

AYBÜKE KARAKULLUKÇU: TEK BAŞINA DEV KADRO1

Seda Tansuker

Mart 2020

Sevgili Aybüke Karakullukçu ile gönüllüsü olduğum Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı’nda tanıştık. Özel çocuklara gönüllü eğitmen olarak şan dersleri veriyor. Bodrum’da BSO Sanat Okulu’nun sahibi ve her cumartesi Oasis AVM Mini Kulüp tiyatro seyircileri için çocuk oyunu yazıp yönetiyor. Sahneye koyduğu ve bazen kendisinin de rol aldığı oyunların sonrasında ise konuyla bağlantılı atölyeler düzenliyor.

Seda Tansuker: İstanbul’dayken Devlet Tiyatrosu geçmişinizi, Andrea Bocelli gibi çok değerli sanatçılarla aynı sahneyi paylaştığınızı ve Fazıl Say’ın albümleri ve konserlerinde yer aldığınızı biliyorum. Bodrum’a göç edenlerin genelde bir hikâyesi oluyor. Aybüke Karakullukçu’nun hikâyesi nedir?

Aybüke Karakullukçu: Müdür ve eğitmen olarak görev aldığım Başkent İletişim Bilimleri Akademisi’nde yeni oyunculuk sınıfımla sohbet sırasındayken yirmi senelik kariyerim ve eğitimlerim hakkında paylaşımlarda bulunuyordum. Bir öğrencim parmak kaldırdı ve bana çok üzüldüğünü söyledi. Nedenini sorduğumda ise bana ‘gençliğiniz gitmiş’ dedi. Yani beni tokatladı diyebilirim. O akşam eve dönerken yirmi sene boyunca soluksuz çalıştığımı, aileme, dostlarıma en önemlisi de kendime zaman ayıramadığımı fark ettim ve yaşamımı küçültmeye karar verdim. Doğayı ve hayvanları çok seven bir birey olarak, tam bir ay sonra her şeyi bırakıp Bodrum’da bir köye yerleşmiştim bile.

S.T.: BSO Sanat Okulu Bodrum’un neresinde? Nasıl ulaşırız? Burada şan ve piyano derslerinin dışında hangi dersler veriliyor? Katılımcılar için yaş aralığı nedir?

A.K.: Gümbet’de yer alan BSO Sanat, 7’den 70’e her yaş grubuna yönelik olarak eğitimler içermektedir. Bireysel ses ve enstrüman derslerinin yanı sıra Temel Oyunculuk, Yaratıcı Drama, Diksiyon-Fonetik, Orff Yöntemi ile Müzik ve Flamenko dans eğitimi gibi grup derslerine de yer vermektedir. Öğrencilerimiz ve katılımcılarımız bize instagram hesabı üzerinden ulaşmaktadır.

S.T.: Her cumartesi yeni bir çocuk oyunu ve atölye ile çocuklara oyun sahneliyorsunuz. Oyun yazıp yönetirken nereden ilham alıyorsunuz? Her hafta yeni konu bulmakta zorlanıyor musunuz? Kendinizi tekrar etme endişesi taşıdığınız zamanlar oluyor mu?

A.K.: İçimdeki çocuğun hayal gücü oyun yazdıkça katlanarak daha da sınırları genişletiyor. Bazen bir karakter yaratırken başka bir karakter sabırsızca kalemime müdahale ediyor. Bazen de hayalimde yarattığım bir hikâye yazım aşamasındayken tiyatro sahnesinde teknik anlamda imkânsızlık yaratabilecek boyuta gelebiliyor. İlham perisi dedikleri o ünlü peri benimle birlikte yaşıyor ve bırakın kendini tekrar etme endişesini her daim yeni konu başka konuyu, karakterler ise yeni karakterleri doğuruyor.

S.T.: Bodrum seyircisi ile İstanbul seyircisi arasında fark var mı? Varsa bu farklar sizce nelerdir?

A.K.: İstanbul seyircisi büyük şehrin getirmiş olduğu alternatif çokluğu sebebiyle önyargılı gelebiliyor oyuna ancak sanatın her alanına özlem dolu olan Bodrum seyircisi sanatçıyı daha heyecanlı,umutlu ve güler yüzle kucaklıyor.

S.T.: Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı ile yolunuz nasıl kesişti?

A.K.: Ben 21 Mart Down Sendromlu Çocukların Farkındalık Günü’nde doğdum. Engelli yeğenimin olması sebebiyle de farkındalığım çok erken yaşta gelişti. Her yaş günümde engeli olan bireyler için bir proje yapmak istedim. Türkiye'de ilk defa opera sanatının çocuklara anlatıldığı ‘Tatlı Operam’ oyunumun ilk izleyicileri down sendromlu çocuklarımız oldu ve sonrasında onlar da sahneye çıkarak gösterilerini sergilediler. Bu sene ise Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı'na giderek engelli çocuklarımızla gönüllü olarak çalışmak istediğimi belirttim. 22 senedir yaşadığım sahne heyecanını ve mutluluğunu onların da deneyimlemesi için derslere başladım. 21 Mart 2020 Cumartesi günü Oasis Nurol Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek olan konserimizde, Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı’nda yer alan öğrencilerimiz canlı orkestra eşliğinde solo ve koro performansları ile seyirciyle buluşacaklar. 

S.T.: Lisansınızın Opera; yüksek lisansınızın ise tiyatro bölümü olduğunu biliyorum. Opera ve tiyatroyu bir araya getirecek bir müzikal projeniz dışında Bodrum’da hayata geçirmek istediğiniz başka projeleriniz var mı?

A.K.: Gerçekleştirmeyi arzuladığım çok sayıda proje bulunmakta... Bunlardan bir tanesi; çocuklara opera sanatını tanıtmak ile sevdirmek amacıyla yazdığım ‘Tatlı Operam' adlı oyunu bir sponsor desteği ya da farklı bir organizasyonla Muğla’nın tüm köy ve kasabalarında sergilemek.

S.T.: Keyifli söyleşimiz için teşekkür ederim. Başka eklemek istediğiniz bir şey var mı?

A.K.: Ben teşekkür ederim. Bodrum’da yaşamayı seçen donanımlı bireylerin özellikle de Bodrum’da yaşayan çocuklar için daha aktif olmaları gerektiğini düşünüyorum. Profesyonel kariyer dallarımız ne olursa olsun yaşadığımız bu güzel ilçe için hepimiz üretmeli ve harekete geçmeliyiz.

1 Bu yazı, Tiyatro Gazetesi’nde yayımlanmıştır.