TİYATRO ELEŞTİRMENLERİ, YILIN EN İYİLERİNİ BELİRLEDİ

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin, 2017-2018 sezonunda sahnelenen tiyatro oyunlarını göz önünde bulundurarak ve üyelerinin katılımıyla yaptığı değerlendirme sonucunda belirlediği ödüller, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde açıklandı.

Bu yıl 27. kez verilecek olan TEB 2018 Ödülleri çerçevesinde, Onur Ödülü, içinde yaşadığımız karanlıktan payını alan tiyatro dünyasında ödünsüz tutum sergilemesi, kendine yapılanlar karşısında dik duruşunu koruması, sanat dünyamıza çok sayıda sanatçı kazandıran MSM’yi kurması ve her şeye karşın yaşatmasından dolayı Müjdat Gezen’e ve bilim kadını, akademisyen, dramaturg, çevirmen ve yazar kimliğiyle bugüne kadar tiyatroya sayısız insan, oyun ve kitap kazandırması, tiyatroda düşünselliğin ve eleştiri geleneğinin gelişmesi ve yerleşmesi için emek vermesi, 1992 yılında Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nü kurarak bu alanda pek çok insanın yetişmesine öncülük etmesi, Almanya ile Türkiye arasında hem sanatsal hem insani köprüler kurarak iki ülke arasındaki kültürler arası diyaloğa verdiği hizmetler ve üstlendiği öncü, aydın, yol gösterici, genç eleştirmenleri destekleyici yaklaşımları nedeniyle Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu’na verilmesi kararlaştırıldı.

TEB Ankara’nın Onur Ödülü’nün de özellikle siyasal erk karşısında yaşanan kriz dönemlerinde, tiyatrolarımızın savunmasını bir sanat ve hukuk insanı olarak üstlenmiş olmasıyla örnek bir tutum sergilemesi, altmış yılı aşkın bir süre içinde ayrım gözetmeksizin tiyatro oyunlarını izleyip, değerlendirme yazılarıyla destek olması, çağdaş, demokratik bir topluma yakışır tiyatro yapılanmaları üzerinde birçok yasal ve sosyal çalışma yapması, kamu yönetimlerinin ödenekli ve özel tiyatrolarla ilişkisini düzenlemeye yönelik sayısız çalışmaya imza atması, tiyatro eleştirmenliği ile avukatlık mesleğindeki deneyimini ve birikimini, yıllardır sürdürmekte olduğu yazar kimliğine ustaca sindirmesi nedeniyle Tiyatro Eleştirmenleri Birliği ve Türkiye Barolar Birliği eski başkanlarından Ömer Atila Sav’a verileceği açıklandı.

TEB Özel Ödülü bu yıl, tiyatro salonlarının vahşice yok edildiği günümüz ortamında maddi manevi riskler alarak İstanbul’a klasik tiyatro mimarisini vefa örnekleriyle getirerek büyük bir özveriyle yeni bir tiyatro kazandırdığı, tutarlı ve başarılı bir repertuar sunduğu için Şevket Çoruh’un sahibi olduğu Baba Sahne’ye veriliyor. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü de, 2018 yılında 70. 30. ve 20. yıl dönümlerini kutlayan sahneleri ve bu sahnelere katkıda bulunmuş tüm sanat emekçilerine bir saygı duruşu olarak TEB Ankara’nın Özel Ödülü’ne değer görüldü.

Yılın Yapımı Ödülü Pürtelaş Tiyatro prodüksiyonu “Martı”ya, Yılın Kadın Oyuncusu Ödülü “Sevgili Arsız Ölüm-Dirmit” oyunundaki performansıyla Nezaket Erden’e, Yılın Erkek Oyuncusu Ödülü “Bir Baba Hamlet” oyunundaki rolüyle Murat Akkoyunlu’ya, Yılın Yerli Oyun Yazarı Ödülü de Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun “Zabel” oyunundan dolayı Aysel Yıldırım ve Duygu Dalyanoğlu’na veriliyor.

TEB Ankara’nın ödüllerinde ise Yılın Yapımı Ödülü Ankara Devlet Tiyatrosu prodüksiyonu “Gün Batımı”na, Yılın Kadın Oyuncusu Ödülü “Muhteşem Diva”daki rolüyle Miraç Eronat’a, Yılın Erkek Oyuncusu Ödülü “Şempanzeler” oyunundaki performansıyla Olcay Kavuzlu’ya, Yılın Yerli Oyun Yazarı Ödülü de “Gün Batımı” oyunu ile Ali İhsan Kaleci’ye veriliyor.