TİYATRODA YILIN EN İYİLERİ AÇIKLANDI

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği üyelerinin, 2018-2019 sezonunda sahnelenen tiyatro oyunları arasından yaptıkları değerlendirme sonucu belirlenen ödüller, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde açıklandı.

Bu yıl 28. si düzenlenen TEB Ödülleri çerçevesinde, Onur Ödüllerinden birinin, tiyatro sanatına verdiği maddî ve manevî desteğin yanı sıra yaşamının son günlerine dek yakından takip ederek, izleyerek ve yapıcı eleştirilerini esirgemeyerek genç oyuncuların daima yanında olan, hayat veda etmeden önce tüm mal varlığını Nesin Vakfı gibi güzide bir eğitim kurumuna bağışlayan Gülriz Sururi’nin anısına verileceği, diğer bir Onur Ödülü’nün de akademisyen ve eleştirmen olarak Türk Tiyatrosu’nun son elli yılına damgasını vuran, titiz araştırmaları, kitapları ve süreklilik arz eden eleştiri yazılarının ötesinde tüm sıcaklığı ve enerjisiyle yetiştirdiği öğrencilerine bakıldığında hocaların hocası vasfını da hakkıyla taşıyan Prof. Dr. Ayşegül Yüksel’e takdim edileceği açıklandı.

TEB Ankara Onur Ödülü’nün ise 1948 yılındaki kuruluşundan bu yana Ankara’da yıllardır düzenlediği tiyatro oyunu tartışmaları, konferanslar, seminerler, okuma tiyatroları gibi nitelikli kültürel etkinlikler yanında, tiyatro ve plastik sanatlar alanında kesintisiz sürdürdüğü ödüllendirme geleneğiyle yetmiş yaşındaki Sanat Kurumu’na verilmesi uygun görüldü.

TEB Özel Ödülü bu yıl, profesyonel/amatör, mekânlı/mekânsız ayrımı olmaksızın Kadıköy’de tiyatro yapan tüm tiyatroları birlikte üretmeye davet eden, yerel yönetimle işbirliği kurarak kültür politikalarına yön vermek için kolları sıvayan, tiyatronun rekabetten ve bireysellikten değil birlikten güçleneceğine olan inancı körükleyen Kadıköy Tiyatroları Platformu’na veriliyor. Ankara Devlet Tiyatrosu Müdavimleri ismiyle kurduğu sosyal iletişim ağıyla Ankara'daki ve turneler yoluyla da Anadolu'nun birçok kentindeki seyirciyi tiyatrolar, oyunlar ve tiyatrocularla buluşturan ve bu dinamik etkin ilişki ağını on beş bini aşkın insan topluluğuna ulaştıran Sibel Kahramanlar, TEB Ankara’nın Özel Ödülü’ne değer görüldü.

Yılın Yapımı Ödülü, Berkun Oya’nın kurucusu olduğu Krek Tiyatro prodüksiyonu “Dünyada Karşılaşmış Gibi” oyununa, Yılın Kadın Oyuncusu Ödülü, Craft Tiyatro’nun “Fotoğraf 51” adlı oyunundaki performansıyla Funda Eryiğit’e, Yılın Erkek Oyuncusu Ödülü, BAM Tiyatro’nun “Kader Can” adlı oyunundaki tek kişilik performansıyla Deniz Karaoğlu’na veriliyor.

TEB Ankara’nın ödüllerinde ise Yılın Yönetmeni Ödülü’nün Ankara Devlet Tiyatrosu prodüksiyonu “12 Öfkeli” adlı oyunun yönetmeni M. Akif Yeşilkaya’ya, Yılın Oyuncusu Ödülü’nün de sahneledikleri ansambl oyunculuğu ile oyun süresi boyunca sahnede rejiye ve metne sağladıkları yaratıcı katkıları, canlandırdıkları oyun kişilerinin toplumsal ve kişisel özelliklerini de dikkate alarak inandırıcı biçimde seyirciye aktarmadaki başarıları nedeniyle “12 Öfkeli” oyununda rol alan tüm oyunculara verileceği açıklandı.