TÜRKİYE TİYATRO VAKFI'NIN ETKİNLİKLERİ SÜRÜYOR!

Kuruluşunun hemen ardından Covid-19’un hayatımıza girmesi nedeniyle Vakfın etkinlikleri YouTube kanalında ve Zoom programı üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleşmektedir. “Tiyatromuzda Tarih Konuşma” dizileri ücretsizdir, Çocuk Atölyeleri ve Seminerler ücretli ve sınırlı katılımcıyla düzenlenmektedir.

TÜRKİYE TİYATRO VAKFI'NIN ETKİNLİKLERİ SÜRÜYOR!

Türkiye Tiyatro Vakfı (TTV); tiyatro mirasımızı korumak ve tiyatro kültürünü kalıcı kılmak amacıyla dramaturg, yazar Esen Çamurdan öncülüğünde akademisyen ve tiyatrocular tarafından 2019 yılında kurulmuştur. Çalışmalarına Türkiye tiyatrosuyla ilgili her türlü bilgi ve belgeyi bir arada tutmak ve kayıt altına almakla başlayan Vakfın öncelikli hedefi dinamik, yaşayan, içinde tiyatro da olmak üzere çeşitli kültür etkinliklerinin yapılmasına olanak sağlayan Türkiye Tiyatro Müzesi’ni kurmaktır, Müze’nin aynı zamanda bir Araştırma Merkezi işlevini üstlenmesi istenmektedir. 

TTV, tüzel kişiliğini kazanmadan hemen önce,  Enka Vakfı desteğiyle ilk etkinliğini “Bize Bir Tiyatro Müzesi Gerek” paneliyle gerçekleştirmiş, amaç ve hedeflerini kamuoyuyla paylaşmış ve büyük ilgi görmüştür. 

Türkiye’nin tiyatro belleğini oluşturmak için çeşitli alanlarda çalışmalarını sürdüren vakfın ses getiren bir etkinliği de Hrant Dink Vafkı öncülüğünde Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ortaklığıyla düzenlenen  “Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz” sergisi oldu. Türkiye’nin tiyatro tarihine çoğulcu bir bakış öneren sergi 25 Temmuz 2021’e kadar Yapı Kredi Kültür Sanat’ta ziyaretçilerine açıktır.

Kuruluşunun hemen ardından Covid-19’un hayatımıza girmesi nedeniyle Vakfın etkinlikleri YouTube kanalında ve Zoom programı üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleşmektedir. “Tiyatromuzda Tarih Konuşma” dizileri ücretsizdir,  Çocuk Atölyeleri ve Seminerler ücretli ve sınırlı katılımcıyla düzenlenmektedir.

Senem Donatan Mohan’ın çocukları bir masal, bilim ve oyun yolculuğuna çıkardığı 6 Haftada Dünya Turu sürerken Vakfın Mart ve Nisan aylarında başlayacak programı aşağıdaki gibidir.

TİYATROMUZDA TARİH KONUŞMALARI

  1. Konuşmacı: Dilek Özhan Koçak

Başlık: 19. Yüzyıl İstanbul’unda Kültürel Dönüşüm ve Osmanlı Tiyatrosu’nun Doğuşu

Tarih: 26.03.2021 Cuma 18:30

  1. Konuşmacı: Cemal Ünlü

Başlık: Kantolar, Kantocular

Tarih: 16.04.2021 Cuma 18:30

Tüm ilgililerin katılımına açık ve ücretsiz düzenlenen konuşmalara katılımcı sınırlaması nedeniyle kayıt yaptırılması gerekmektedir. Duyurular için Türkiye Tiyatro Vakfı sosyal medya hesapları takip edilebilir.

TÜRKİYE TİYATRO VAKFI SEMİNERLERİ

BİR “MESEL” OLARAK TARİH: TÜRKİYE'DE TİYATRO

Süreyya Karacabey tarafından düzenlenen seminer 5 Nisan’da başlıyor. Türkiye tiyatrosunun tarihini sosyo-politik bir yaklaşımla, farklı açılardan okumanın hedeflendiği seminer üç oturumdan oluşuyor.

Tarihsel Karşılaşmalar 1:             Geleneksel/Batı karşılaşmasının siyasi hattı.

Tanzimat’a ve değişime uzaktan bir bakış.

Tarihsel Karşılaşmalar 2:             Ulusal kültür, ulusal tiyatro fikrinin siyasi yolu.

Erken Cumhuriyet döneminde milli bir mesele olarak tiyatro.

Tarihsel Karşılaşmalar 3:             Geç Cumhuriyet'in siyasi dinamikleri ya da akıştaki gölgeler.

Bir dava olarak tiyatro, dava fikrinin hükümsüzleştirilmesi ve siyaset algısındaki değişimlerin oluşturduğu manzara.  

Tarihler: 5 - 12 - 19 Nisan 2021. Toplam 3 hafta

Kişi Sınırı: 20

Katılım Ücreti: 450 TL